26
september
2017
|
14:25
Europe/Amsterdam

Vind je weg op Schiphol

Wetenschap en praktijk komen samen! De Universiteit van Amsterdam viert haar 385e verjaardag en geeft daarom pop-up colleges. En wel op Schiphol! College 1: hoe vind je je weg op een luchthaven?

Een goed begin…

“Luchthavens zijn non-places.” Dr. Petra Brouwer van de Universiteit van Amsterdam begon haar college goed, zullen we maar zeggen. :) “Het zijn vaak hele grote, complexe en oncomfortabele plekken, waar je je maar moeilijk kunt oriënteren.”

Van buiten naar binnen

Maarrr gelukkig, er zijn volgens Dr. Brouwer ook een heel aantal kenmerken die ervoor zorgen dat je op Schiphol je weg goed weet te vinden. Ruim 100 jaar geleden is deze luchthaven gebouwd op een drooggelegd stuk grond. En dat zie je nog steeds. Overal waar je naar buiten kijkt, zie je een typisch Hollands polderlandschap. Een eerste hulpmiddel om je te oriënteren!

Black and yellow

Bovendien staat Schiphol in de wereld bekend om de geel-zwarte borden van designbureau Mijksenaar. Hulpmiddel nummer twee om je te oriënteren. Als je wil weten waar je naartoe moet, hoef je maar omhoog te kijken en je ziet het op de borden staan. Daarbij gaat het niet alleen om het plaatsen van die borden, maar zeker ook om het plaatsen van de juiste borden op de juiste plekken.

There’s no place like Schiphol

Tot slot helpt ook het interieur van luchthavens je te oriënteren. De ruimtes en de verlichting moeten ervoor zorgen dat je je comfortabel voelt en dat je overal een besef van plaats (Schiphol) hebt. Daar is bijvoorbeeld bij de aanleg van Lounge 2 op gelet. Via verschillende belevingswerelden (family, luxury, traveling) wandel je over de luchthaven. En als je rondkijkt, zie je veel bijzonder design. Neem bijvoorbeeld de bewegende klok in het midden van de lounge. Ze doen je beseffen: ik sta op Schiphol. En nergens anders J

Volg ook een college!

Kortom: een interessant wetenschappelijk kijkje in de wereld achter de wayfinding! Ben jij deze week op Schiphol, in de buurt van Lounge 2, en wil je ook een lezing van de Universiteit van Amsterdam volgen? Tot en met 29 september is er tussen 14 en 15 uur een bijzondere spreker te gast! Op de website van de Universiteit vind je het volledige programma.