16
juni
2018
|
16:36
Europe/Amsterdam

Verbouwingen spotten op Schiphol

Schiphol lijkt soms net de Sagrada Familia: elke keer als je er komt, staat wel iets in de steigers. En als je dat denkt, heb je ook wel een beetje gelijk. We werken keihard om Schiphol klaar te stomen voor de toekomst. Het aantal reizigers blijft groeien, vliegtuigen worden steeds groter, en ook Schiphol breidt om die redenen uit. Als je nu op Schiphol komt, zijn dit de verbouwingen die je tegenkomt:

1. Aanpassingen aan parkeergarages

Steeds meer reizigers op Schiphol, betekent ook steeds meer auto’s op de parkeerplaatsen. Kom je met de auto? Dan zie je dat heel wat routes en parkeergarages anders zijn. Op dit moment verbouwen we parkeergarage P3. Die krijgt een aanbouw en is tijdelijk dicht. Daarvoor in de plaats zie je nu vooral bouwmaterialen en machines. Allemaal met een goed doel… In 2019 zijn er 2535 extra parkeerplekken.

2. Hijswerk voor de terminal

Vanaf de parkeergarage of het treinstation kom je bij de terminal. Ook daar is van alles en nog wat gaande. Als je ’s nachts of in de vroege ochtend vliegt, kom je bijvoorbeeld gigantische hijskranen op de wegen voor de vertrekhallen tegen. Die sjouwen tientallen tonnen staal naar het dak van Vertrekhal 1, waar onder andere een nieuw bedrijfsrestaurant wordt gebouwd.

3. Verbouwingen in Vertrekhal 1

Over de vertrekhal gesproken… heel Vertrek & Lounge 1 worden de komende jaren verbouwd en uitgebreid. Er komt onder meer een extra tussenverdieping om – net als in Vertrekhal 2 en 3 – de securitycontrole naar de tweede verdieping te verplaatsen. Zo ontstaat meer ruimte voor check-in desks en de security lanes. Trappen, liften en toiletten moeten daar nu voor aan de kant. Uiteindelijk wordt Vertrekhal 1 door dit werk ruimer met meer winkels, loungeplekken, horeca en andere voorzieningen.

4. Vernieuwingen op de pieren D-G

Reis je via de pieren D, E, F of G? Dan kijk je de komende tijd je ogen uit. Vooral op de G-pier is al een heleboel veranderd en verbeterd. Een nieuwe Grab & Fly opende begin mei de deuren, kort daarna gevolgd door Dutch Discoveries. De nieuwe, hypermoderne toiletgroepen zijn klaar voor gebruik. En misschien spot je ook de nieuwe 3D-geprinte vloeren of de wanden die nu worden afgewerkt met prachtig natuursteen. Zo kun je in alle rust en luxe wachten op je vlucht.

5. Bouw van de nieuwe pier

Verrekijker in je handbagage? Mooi! Misschien kun je voor het boarden nog net een glimp opvangen van de nieuwe pier die we bouwen. Daarvoor hebben we 36 vliegtuig-opstelplaatsen verhuisd, 20.000 vierkante meter beton verplaatst en meer dan 1000 heipalen aangebracht. De fundering ligt, nu gaat het echte bouwen beginnen. Eindbestemming: meer lucht en ruimte voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen.