14
november
2017
|
18:40
Europe/Amsterdam

To declare or nothing to declare

Je kent de borden van de Douane in de bagagehal wel: “Nothing to declare”. Vriendelijk glimlachend loop je langs de douaniers, want je hebt niks aan te geven, toch? Maar hoe zeker weet je dat? Had je dat zesde ‘Louis Vutton’ tasje - dat je voor een prikkie in Turkije hebt gekocht - nog wel moeten halen? Of hoe zit het met de laptop waarvan je de verpakking in Amerika al hebt weggegooid?

Belastingvrij?

De Douane op Schiphol heeft als taak om toezicht te houden op de invoer, uitvoer en vervoer van goederen via de luchthaven. Dan denk je snel aan vracht die via Schiphol wordt vervoerd, maar ook de inhoud van jouw koffertje kan daaronder vallen. Je persoonlijke bagage is in principe belastingvrij, maar als je spullen buiten de Europese Unie aanschaft, dan is er een kans dat je deze producten aan moet geven bij de Douane.

Nothing to declare

Wanneer mag je dan gewoon langs ‘Nothing to declare’ lopen, zonder iets aan te geven? Je hebt op Schiphol niks aan te geven, als je nieuw gekochte spullen bij elkaar minder dan 430 euro hebben gekost. Ook bij 1 liter sterke drank of 16 liter bier kun je gewoon via het bordje ‘Nothing to declare’ de bagagehal verlaten. En heb je voordelig sigaretten ingeslagen? Dan mag je er 200 belastingvrij mee naar Nederland nemen. Ook nagemaakte producten, zoals die Louis Vutton tas, mag je meenemen. Zo lang je er maar geen handeltje in gaat beginnen.

Tip!

En die dure laptop dan? Die je in Amerika al uit de verpakking hebt gehaald? Ook die moet je aangeven bij de Douane als hij duurder was dan 430 euro. Maar je ziet aan ‘t apparaat toch niet dat je die buiten de EU is aangeschaft? Dat klopt, en daarom kan de douane je altijd vragen om een aankoop- of garantiebewijs te laten zien. Dat geldt ook voor je dure camera die je misschien wel gewoon in Nederland hebt gekocht. De Douane kan er altijd naar vragen. Ze raden je daarom ook aan om voor dit soort dure apparaten altijd een aankoop- of garantiebewijs mee te nemen in je bagage.

Meer weten? Op de site van de Douane vind je een handige pagina waarop je rustig alle regels voor wat je wel en niet mee mag nemen terug kan lezen.