07
november
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

Test op Schiphol: vloeistoffen en laptops blijven in de tas

Schiphol test samen met de NCTV en KLM twee nieuwe scanapparaten voor handbagage op de luchthaven. Passagiers mogen daarbij hun vloeistoffen en laptop in hun tas laten. De scan beschikt over software die het voor de securitymedewerker mogelijk maakt om de inhoud van de handbagage 360 graden te bekijken en op een scherm te draaien voor een nauwkeurige inspectie op verboden voorwerpen.

De proef met de nieuwe scans vindt plaats in twee securitylanes: één in Vertrekhal 3 en één in het Transferfilter E/F waar overstappende passagiers komen voor de check. De passagiers krijgen ter plekke instructie en een toelichting.

Passagiers moeten nog wel steeds hun vloeistoffen en gels in een hersluitbaar doorzichtig 1 liter zakje doen, met daarin verpakkingen van maximaal 100 ml. Bij de specifieke lane waar de proef wordt gedaan, krijgen de passagiers een aparte instructie: het 1-liter zakje met vloeistoffen en gels mag in de tas blijven.

Met de proef wordt ook bekeken of het controleproces voor de passagier eenvoudiger en sneller kan. Als alles volgens planning verloopt is Schiphol voornemens om vervolgens stapsgewijs alle securitylanes te voorzien van deze nieuwe, innovatieve 3D-scan. De vervanging vindt dan plaats in 2017 en 2018. Als alle apparatuur vervangen is, beschikt Schiphol over 67 innovatieve 3D-scans.

Schiphol werkt voortdurend aan het verder verbeteren van het securityproces met als doel een prettiger en comfortabeler securitycheck voor de passagier en een veilig en efficiënt securityproces op de luchthaven. De samenwerking met de NCTV en KLM de afgelopen jaren resulteerde onder andere in de invoering van de allereerste securityscan voor passagiers, crew en personeel en de nieuwe securitylane in 2015.