18
september
2018
|
17:36
Europe/Amsterdam

12,7 miljoen reizigers via Schiphol

Een terugblik op een tropische zomer

De zomer van 2018 was de warmste zomer in ruim drie eeuwen. Ondanks de tropische temperaturen vlogen deze zomer 12,7 miljoen reizigers via Schiphol naar een buitenlandse bestemming. Met gemiddeld 1.500 vliegbewegingen per dag en een totaal van 87.400 vluchten was het een drukke zomer. 

Populairste vakantieoorden

Van al onze bestemmingen was Groot-Brittannië het meest populair, gevolgd door Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland en Turkije. Er vlogen dit jaar wel minder reizigers naar Spanje en Turkije dan vorig jaar. Verder vonden zo'n 10 miljoen reizigers via onze luchthaven hun weg naar een Europese bestemming. Ruim 2 miljoen reizigers stapten op een intercontinentale vlucht. De grootste groei in passagiers was dit jaar te zien op routes naar Ierland (Europa) en Noord-Amerika (Intercontinentaal).

Meer stoelen, meer reizigers

Grappig weetje: de grootte van de vliegtuigen nam dit jaar toe. Per vlucht telden vliegtuigen dit jaar gemiddeld 3 stoelen extra. Meer passagiers per vliegtuig dus! En dus ook meer reizigers die hun tijd op Schiphol doorbrengen. Om alle passagiersstromen zo goed mogelijk te laten verlopen, werden speciale crowd teams ingezet en werkte er in juli en augustus 20% meer personeel op de luchthaven. Lekker doorbikkelen!

Mooie zomer

We kijken terug op een warme, bruisende zomer. We hebben genoten van ieders vakantievoorpret en hard gewerkt om alle reizigers zo comfortabel mogelijk op hun bestemming te krijgen. De operatie verliep over het algemeen soepel, al ging natuurlijk niet alles volgens plan. We kregen o.a. te maken met heftige weersomstandigheden, van een hittegolf tot zware onweersbuien. We hebben weken achter elkaar de banen moeten sproeien om het asfalt goed koel te houden. Een winkeldief besloot zich te verstoppen in de spoortunnel, waardoor er urenlang geen treinen van en naar Schiphol konden rijden. En we kregen te maken met twee storingen, die helaas zorgden voor hinder voor het vliegverkeer. Al deze voorvallen hebben één belangrijke gemene deler: al onze 65.000 collega's hebben zich keer op keer volledig ingezet om reizigers zo goed mogelijk te helpen en alles op en rond Schiphol draaiende te houden.

Bedankt reizigers en collega's voor weer een mooie zomer!

download
REIZIGERS_KORT_OND_NL