25
mei
2018
|
15:19
Europe/Amsterdam

Schriftelijk ‘Social’ Schiphol Examen: dé uitslag

Yes! De examens zitten er weer op. Schiphol heeft je de afgelopen twee weken aardig op de proef gesteld met pittige vragen per vakgebied. Hier lees je de goede antwoorden!

Natuurkunde: Wat is de meest optimale manier voor vliegtuigen om op te stijgen en te landen?
Vliegtuigen starten en landen in principe tegen de wind in. Vliegtuigen zijn normaal gesproken ‘richting stabiel’. Dat betekent dat ze de neiging hebben om richting te zoeken met de neus in de wind. Hoe meer tegenwind, hoe eerder een vliegtuig van de startbaan opstijgt en hoe minder baanlengte er nodig is. Hetzelfde principe geldt voor de landing van een vliegtuig. Ook dat gebeurt tegen de wind in, zodat een vliegtuig niet met een te hoge snelheid landt. Bij zijwind zie je vliegtuigen daarom vaak wat schuin richting de landingsbaan vliegen.

Geschiedenis: Wanneer is de huidige verkeerstoren in gebruik genomen?
De Schipholtoren zoals we ‘m nu allemaal kennen, is op 4 juni 1991 geopend door Koningin Beatrix. Bij de opening was de toren met 101 meter de hoogste ter wereld. Inmiddels zijn er hogere verkeerstorens gebouwd in onder andere Wenen, Bangkok en Vancouver.

Engels: Hoeveel bestemmingen van Schiphol naar het Verenigd Koninkrijk kun jij opnoemen?
Dat zijn er bijna teveel om op te noemen! Zo vlogen we in april op maar liefst 28 bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk gevlogen. Schrijf je mee?Aberdeen, Belfast International Airport, Belfast City Airport, Birmingham, Bournemouth, Bristol, Brize Norton, Cardiff, Doncaster Sheffield, Edinburgh, East Midlands, Exeter, Glasgow, Humberside, Inverness, Leeds Bradford, London City, London Gatwick, London Heathrow, Liverpool, London Luton, Manchester, Durham, Teesvalley, Newcastle, Norwich, London Southend, Southampton en London Stansted.

Nederlands: Waar komt de naam Schiphol vandaan?
Al in een document uit de 15de eeuw komt de naam ‘Sciphol’ voor. Mogelijk sloeg de term op een stuk land waar je hout (scip) kon halen (hol). Maar ‘hol’ kan ook van ‘hel’ of ‘graf’ komen, omdat in deze hoek van het Haarlemmermeer veel schepen strandden. Zeker weten doen we het niet. Daarom rekenen we beide antwoorden goed. Aan het Haarlemmermeer wordt in 1846 een fort gebouwd: het Fort aan het Schiphol. Mede dankzij dit fort wijst het Ministerie van Oorlog deze plek aan als geschikte locatie voor een militair vliegveld. Het Haarlemmermeer moest eerst nog worden drooggemalen, voordat vliegtuigen konden landen op de nieuwe luchthaven genaamd Schiphol.

Duits: Welke luchtvaarmaatschappij komt uit Duitsland?
Je kon kiezen uit CityJet, Eurowings en WOW air. Uit de naam was het niet direct af te leiden, maar de kenners weten: Eurowings komt uit Duitsland. De luchtvaartmaatschappij is gevestigd in Düsseldorf en is onderdeel van de Lufthansa Group. In totaal vliegen ze op meer dan 210 bestemmingen binnen en buiten Europa. Vanaf Schiphol vlieg je met deze maatschappij naar onder andere Hamburg, München en Stuttgart; de Duitse link is ook hierdoor snel te leggen.

Aardrijkskunde: Hoe dik is een landingsbaan?
Een baan bestaat uit meerdere lagen en is zo’n anderhalve meter dik. Dat lijkt misschien veel, maar de banen moeten sterk genoeg zijn om de grootste type vliegtuigen, zoals de Airbus A380, te kunnen dragen. Elke start- en landingsbaan bestaat uit een zandlaag, met daar bovenop cement en daarna asfalt. De laatste 5 millimeter van de baan bestaat uit een toplaag van antiskid. Je kan het zien als een soort schuurpapier. Dit zorgt ervoor dat vliegtuigen sneller kunnen afremmen.

Economie: Hoeveel mensen werken er op Schiphol?
Waar denk jij aan bij economie? Wij denken onder andere aan werkgelegenheid en bedrijvigheid. Zo is er op Schiphol eigenlijk altijd wel iemand aan het werk. Onze luchthaven kun je daarom vergelijken met een stad die 24/7 door draait. Net als in de steden heb je op Schiphol diverse beroepen, van kok tot arts. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook een heleboel speciale banen, zoals bagagemedewerker of floormanager. Mensen in allerlei functies komen van heinde en verre om te werken op Schiphol. Bij elkaar opgeteld zijn dat er 65.000.

Wiskunde: De snelste route
Voor de laatste vraag van het examen had je wiskundige kennis nodig: wat is de snelste route om vanaf Schiphol langs alle drie de luchthavens te vliegen en weer terug te keren? Er zijn zes routes. En omdat we er in dit voorbeeld vanuit gaan dat de heen- en terugvlucht even lang duren zijn er twee goede antwoorden:

  • AMS-CPH-LAX-JFK-AMS 1,5 + 11 + 6 + 8 26,5
  • AMS-JFK-LAX-CPH-AMS 8 + 6 + 11 + 1,5 26,5 (andersom)
  • AMS-CPH-JFK-LAX-AMS 1,5 + 9 + 6 + 11 27,5
  • AMS-LAX-JFK-CPH-AMS 11 + 6 + 9 + 1,5 27,5
  • AMS-LAX-CPH-JFK-AMS 11 + 11 + 9 + 8 39
  • AMS-JFK-CPH-LAX-AMS 8 + 9 + 11 + 11 39

De snelste route is dus om vanaf Schiphol naar Kopenhagen te vliegen en dan direct door naar Los Angeles. Vanuit daar vliegt het vliegtuig via New York JFK richting Schiphol. Deze route kan ook andersom. Zonder tussenstops duurt dit ongeveer 26,5 uur.

Dat waren ze! Hoeveel vragen had jij goed? En wat zou je nog meer willen weten over Schiphol? Laat het ons weten, zodat we met onze examencommissie alvast naar de vragen van volgend jaar kunnen kijken.