13
december
2011
|
09:00
Europe/Amsterdam

Schiphol zet belangrijke stap in duurzame bagageafhandeling

Amsterdam Airport Schiphol heeft twee duurzame bagagebanden (veyors) in gebruik genomen, de zogenaamde green veyor en blue veyor. De green veyor is een energiezuinige bagageband, die naar verwachting 25 tot 45% energie bespaart. De blue veyor is energiezuinig (tot 80% minder energieverbruik ten opzichte van een reguliere band) én bovendien 100% recyclebaar.

Mark Lakerveld, Senior Manager Bagage: ‘We zijn er trots op om als eerste luchthaven ter wereld de blue veyor, een bagageband die volledig cradle-to-cradle is vervaardigd, in te zetten bij bagageafhandeling. We zetten hiermee een belangrijke stap vooruit om te komen tot een verantwoorde en zuinige energiehuishouding op de luchthaven.’

De banden zijn elk ongeveer 10 meter lang en draaien op een aankomstband in het bagagegebied. In de toekomst zullen alle in gebruik zijnde bagagebanden (in totaal 21 km band) bij Amsterdam Airport Schiphol op vervangingsbasis vervangen worden.

De green en blue veyor zijn ontwikkeld door Vanderlande en Ammeraal.

Zuinige en efficiënte energiehuishouding

Schiphol onderneemt diverse initiatieven om te komen tot een verantwoorde, zuinige en efficiënte energiehuishouding. Voorbeelden daarvan zijn de toepassing van koude- en warmte-opslag in de terminal, het kantoorgebouw TransPort en het hoofdkantoor van Schiphol Group.

Schiphol stelt de bagage infrastructuur en systemen op de luchthaven beschikbaar aan de afhandelaren en luchtvaartmaatschappijen. Zij zorgen voor de verwerking van de bagage van en naar het vliegtuig.