18
juli
2016
|
08:53
Europe/Amsterdam

Schiphol tweede hub-airport van de wereld

Schiphol is met 52 duizend overstapverbindingen de nummer 2 hub-luchthaven van de wereld geworden. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Airport Council International, de overkoepelende organisatie van luchthavens wereldwijd.

Het ‘Connectivity Report 2016* van het ACI laat zien dat de hub Schiphol zeer concurrerend is in het Europese en mondiale speelveld: de luchthaven geldt nu als één van de best verbonden luchthavens ter wereld. Dit hub model heeft de toekomst aangezien het de beste manier is om connectiviteit te bieden, zo blijkt uit het rapport.

Hub-connectiviteit

Schiphol is de enige grote hub in Europa die qua ‘hub-connectivity’ significant gegroeid is. Dit wordt voor het grootste deel door de luchtvaartmaatschappijen gerealiseerd, maar ook door factoren als de capaciteit van het banenstelsel en een efficiënte terminal voor overstappers, waardoor ook verbindingen met korte overstaptijden mogelijk zijn.

Directe connectiviteit

Mede dankzij de vele overstapverbindingen worden nu meer dan 300 bestemmingen rechtstreeks vanaf Schiphol aangevlogen. Het rapport concludeert dat met maar liefst 4633 directe vluchten per week Schiphol, na Frankfurt, de nummer twee van Europa is. Met deze zeer uitgebreide ‘direct connectivity’ faciliteert Schiphol de economische groei van Nederland en draagt het bij aan de concurrentiekracht van de Randstad/Nederland. Maar evenzeer maakt het uitgebreide netwerk van bestemmingen het buitenland voor elke Nederlander toegankelijk en andersom.

Om de huidige positie te behouden is het essentieel om te blijven investeren in de versterking en verdere duurzame groei van de Mainport Schiphol en haar belangrijke hubfunctie. Zo is recent de basis gelegd voor de ontwikkeling van een nieuwe pier en terminal, het stationsgebied en de bereikbaarheid van Schiphol, en de doorontwikkeling van Lelystad Airport.

* http://www.seo.nl/uploads/media/2016-50_ACI_2016_Connectivity_Report.pdf