05
september
2018
|
14:21
Europe/Amsterdam

Schiphol Social Workers helpen dak- en thuislozen

Schiphol ademt de sfeer van een wereldstad. En net als in een wereldstad, strijken ook hier elke maand tientallen dak- en thuislozen neer. Samen met het Leger des Heils zoekt Schiphol Social Work deze mensen op. Ze bieden de dak- en thuislozen de juiste hulp en kijken per persoon waar deze mensen naartoe kunnen. Hulp of zorg krijgen dak- en thuislozen namelijk in de gemeente waar zij vandaan komen.

Op zoek naar mensen die hulp kunnen gebruiken
Jasper Otte is een social worker. Tijdens zijn dienst gaat hij op Schiphol verschillende plekken af om te kijken of er mensen zijn die hulp kunnen gebruiken. Zo zoekt hij onder viaducten en bruggen naar persoonlijke eigendommen om te weten of er iemand heeft geslapen. Als dat het geval is, gaat er 's avonds weer iemand om te checken of ze terugkeren.

Iedereen reiziger?
Jasper vertelt dat het een misvatting is dat alle dak- en thuislozen makkelijk te herkennen zijn. De meesten zien er juist uit als gewone reizigers. Als een dak- of thuisloze op Schiphol wordt gespot, maakt degene die dienst heeft er een aantekening van. Zo kan Schiphol Social Work bijhouden wie er allemaal op de luchthaven zijn en hoe vaak ze hier komen.

Samenwerking met de Marechaussee
Ook werken de social workers nauw samen met de Koninklijke Marechaussee. Zij helpen wanneer iemand echt geen hulp accepteert. Overigens werkt dit ook wel eens andersom: de Marechaussee belt de social workers als ze een verward of dakloos persoon tegenkomen, omdat die met hun netwerk binnen de zorgsector beter kunnen helpen. En deze aanpak werkt, want sinds de start van Schiphol Social Work in 2015 is er bijna niemand meer te vinden die langer dan tien uur per week op de luchthaven is.

Je ziet ze dus misschien niet meteen op de luchthaven, maar de Schiphol Social Workers zijn heel belangrijk. Zij helpen de mensen die het nodig hebben en zorgen ervoor dat onze luchthaven een veilige en fijne plek blijft voor iedereen!