05
oktober
2012
|
10:00
Europe/Amsterdam

Schiphol en VSTEP winnen ‘ICT-project van het jaar’ award

Eerste virtuele oefen- en trainingsimulator op een luchthaven

Schiphol en VSTEP hebben de ‘ICT-project van het jaar in het bedrijfsleven’ award gewonnen met de virtuele oefensimulator ‘RescueSim’. Tijdens de uitreikingsceremonie van de 7e Computable Award Show op 4 oktober werd de award in ontvangst genomen door Hans van Brug, Preparation Officer Fire Brigade Schiphol en Sebastiaan Otten, Development Manager VSTEP. Schiphol maakt sinds kort als eerste luchthaven ter wereld gebruik van het virtuele oefen- en trainingsinstrument voor crisisbestrijding, de zogenaamde RescueSim. Met de RescueSim kunnen de diverse hulpverleningsorganisaties virtueel de bestrijding van crises op de luchthaven oefenen en trainen.

De brandweer op Schiphol is de eerste groep die met behulp van de simulator - die deze zomer officieel in gebruik genomen is - geoefend en getraind wordt. Het gehele luchthaventerrein van Schiphol, inclusief vliegtuigen, voertuigen en hulpverleningsvoertuigen is in de RescueSim driedimensionaal weergegeven. Hierin kunnen verschillende scenario’s voor het oefenen van crisisbestrijding voorgeprogrammeerd worden. De state-of-the-art trainingstool biedt de verschillende partijen op de luchthaven een gemakkelijke, realistische en efficiënte manier om de calamiteitenorganisatie te oefenen. Doordat het trainingsprogramma volledig virtueel is, scheelt dit kosten en tijd in tegenstelling tot praktijktraining.

ComputableAwards

De Computable Awards is een jaarlijks evenement dat bedrijven, mensen en projecten bekroont die zich het afgelopen jaar hebben weten te onderscheiden binnen de ICT. Tijdens deze 7de editie werden er awards uitgereikt in 11 categorieën, telkens met 5 genomineerden per categorie. In de categorie ‘ICT-project van het jaar’ nam de RescueSim van Schiphol en VSTEP het op tegen onder meer projecten van de Universiteit Twente, de NS en KLM. Elk van de genomineerden werd door een onafhankelijke vakjury beoordeeld op innovatie, implementatie, professionaliteit en meerwaarde. Aanvullend werden ook de online stemmen van meer dan 28000 lezers voor elk van de projecten meegenomen in het eindoordeel.

Voor de vakjury was het effectieve gebruik van veilige, kosteffectieve en innovatieve 3D virtuele training voor de hulpdiensten op een zo cruciale locatie als Amsterdam Airport Schiphol een doorslaggevend argument voor het toekennen van de award.

VSTEP

VSTEP is een toonaangevende internationale ontwikkelaar van simulatoren en virtuele trainingssoftware. De virtuele oefenplatformen en simulatoren van VSTEP stellen mensen in staat om vaardigheden op een kosteneffectieve, veilige en gebruiksvriendelijke manier te trainen en oefenen. Kijk voor meer informatie over VSTEP op www.vstep.nl.