14
februari
2013
|
15:00
Europe/Amsterdam

Schiphol breidt sneeuwvloot uit met zes sproeivoertuigen

Amsterdam Airport Schiphol heeft haar sneeuwvloot uitgebreid met zes nieuwe sproeivoertuigen; vijf voor de vliegtuigopstelplaatsen en één voor de start- en landingsbanen. Met de aanschaf van deze zes voertuigen vervangt de luchthaven versneld de complete vloot sproeivoertuigen.

Executive Vice President & COO van Schiphol Group, Ad Rutten: ‘Afgelopen jaar hebben we met één machine positieve ervaringen opgedaan. Met dit type sproeivoertuig zijn we in staat om de luchthaven, met minder kaliumformiaat, kwalitatief beter ijsvrij tehouden. Dit komt de veiligheid ten goede. De sproeitechniek van deze voertuigen is bovendien minder belastend voor het milieu, efficiënter en daarmee goedkoper. Dit heeft ertoe geleid dat we dit jaar nog eens zes sproeivoertuigen hebben aangeschaft. Schiphol blijft investeren in het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater en met de aanschaf van deze sproeimachines onderstrepen we het belang dat we hieraan hechten.’

Efficiënt sproeien

Het voertuig wordt gefabriceerd in Duitsland, bij de firma Dammann. Een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe voertuigen is datdeze gebruik maken van DGPS-software, waardoor zeer nauwkeurig wordt gedetecteerd waar al is gesproeid. Op het moment dat de chauffeur de machine over een al gesproeid gedeelte van de baan rijdt, stopt de sproeier automatisch. Deze start ook weer zodra de wagen buiten dit gebied komt. Tijdens het spuiten in de nacht wordt elke sproeikop apart verlicht met een LED-lampje zodat het spuitbeeld zeer goed kan worden gecontroleerd vanuit de cabine.

Sneeuw op Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol heeft een professionele organisatie om de gevolgen van sneeuw en gladheid zo beperkt mogelijk te houden, zodat het vliegverkeer zo weinig mogelijk merkt van de weersomstandigheden. De luchthaven beschikt in totaal over honderd speciale sneeuwruimvoertuigen. Zo zijn er onder andere sneeuwschuivers, sneeuwblazers en sproeivoertuigen voor banen en rijbanen; shovels, sneeuwblazers en sproeivoertuigen voor de vliegtuigopstelplaatsen; kranen om sneeuw te laden en vrachtwagens die de capaciteit hebben om grote hoeveelheden sneeuw af te voeren., Maar ook grote en kleine sneeuwschuivers en zoutstrooiers voor de openbare weg, parkeerplaatsen en fietspaden. In totaal werken er 450 mensen, dag en nacht, om de luchthaven sneeuw- en ijsvrij te houden.