05
oktober
2017
|
15:42
Europe/Amsterdam

Schaapjes tellen op Schiphol

Vergeet grasmaaiers, vergeet tractoren… Op Schiphol doet een kudde schapen het harde werk. Stukje voor stukje begrazen ze de geluidsribbels ten westen van de Polderbaan. Het gaat om een groot gebied, dus van juli tot december komen de dieren en hun herder regelmatig op visite.


Geluidsribbels

Naast de Polderbaan liggen geluidsribbels om het grondgeluid van vliegtuigen te dempen. Ze zijn ongeveer anderhalve meter hoog en hebben een speciale, hoekige vorm. Handig tegen herrie, maar stukken lastiger om te maaien. Een tractor is erg zwaar, waardoor de gevoelige ribbels kunnen vervormen. Ze werken dan minder goed, dus dat willen we niet. Los daarvan verbruiken schapen een stuk minder benzine…


Flexgrazen

Iedere keer dat de schapen komen grazen, krijgen ze een ander stuk grond toegewezen. Flexgrazen heet dat: goed voor het gras, de dieren en de biodiversiteit. ’s Ochtends komen de schapen aan, ’s avonds brengt de herder ze weer naar Egmond. Daar wonen ze. Vanaf juli tot en met december komen ze regelmatig een dagje langs.


Honderden lenige heideschapen

De kudde is best groot, een paar honderd dieren! Het gaat om Drentse heideschapen. Die zijn niet te groot en lekker lenig. Ze kunnen zich daardoor makkelijk bewegen in lastige natuurgebieden. Bijvoorbeeld langs steile dijken of op de geluidsribbels.

Geïnteresseerd in de dieren? Aaien kan helaas niet, bewonderen natuurlijk wel.