14
maart
2012
|
10:00
Europe/Amsterdam

NS en Schiphol roepen onderhandelaars schoonmaaksector haast te maken met het afsluiten van een CAO

NS en Schiphol roepen onderhandelaars van de schoonmaaksector op tot het afsluiten van een cao op korte termijn. NS en Schiphol vinden dat na 10 weken van acties in de schoonmaaksector het de hoogste tijd wordt voor partijen om afspraken te maken over een nieuwe cao. De zorg van NS en Schiphol is, dat naarmate de tijd verstrijkt het steeds moeilijker zal worden om tot een oplossing te komen. Daarnaast komt het goede werk, dat alle partijen gezamenlijk in de Code commissie voor verantwoord marktgedrag in de Schoonmaaksector verrichten, nu mogelijk onder druk te staan door het cao conflict.

Naar aanleiding van een eerdere langdurige staking waarbij de daaruit voortvloeiende acties voor veel overlast zorgden, hadden partijen in 2010 gezamenlijk besloten tot het instellen van die Code commissie.

De zorg van NS en Schiphol is nu dat de bereidheid tot verandering bij opdrachtgevers afneemt door de huidige voortdurende acties, waarvoor zij zowel de werkgeversorganisatie OSB en vakorganisaties FNV en CNV verantwoordelijk houdt. De sector wordt daardoor naar verwachting weer twee jaar teruggeworpen in de tijd.

NS en Schiphol adviseren daarom de partijen, indien zij er deze week zelf niet uit komen, zich bij te laten staan door een deskundige bemiddelaar die bijdraagt aan de realisatie van een snelle oplossing. Naar oordeel van NS en Schiphol verdienen alle werknemers en bonafide opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven het dat die cao er komt en de acties snel tot een einde komen.