05
september
2016
|
15:43
Europe/Amsterdam

Nieuwe postzegels illustreren ontwikkeling honderdjarig Schiphol

De nationale luchthaven Schiphol bestaat dit jaar honderd jaar. Ter ere van dit jubileum brengt PostNL een postzegelvel uit. Op de postzegels is met foto’s, plattegronden en cirkeldiagrammen de ontwikkeling van Schiphol in beeld gebracht. Vandaag ontving bestuursvoorzitter Jos Nijhuis van Schiphol het eerste postzegelvel ‘Schiphol 1916-2016’ uit handen van Ludo Voorn, marketingdirecteur van PostNL.  

Jos Nijhuis vindt dat de postzegels de enorme ontwikkeling van Schiphol goed illustreren. “Ik vind het een enorme eer dat Schiphol haar eigen postzegels heeft en ook symbolisch klopt het helemaal. Luchtvaart en post gaan namelijk al bijna een eeuw hand in hand op Schiphol. Op de eerste internationale burgervlucht naar onze luchthaven was al een zak post aanwezig: een stapel kranten en een brief voor de burgemeester van Amsterdam. Deze prachtige postzegels zijn een mooi eerbetoon aan die pionierstijd en visualiseren de ontwikkeling die de luchthaven en haar reizigers sindsdien hebben doorgemaakt." 

Honderdjarige groei

Ontwerper Reynoud Homan heeft een postzegelvel gemaakt dat in het teken staat van de groei van Schiphol, zegt Ludo Voorn. “Groei die ook heeft plaatsgevonden in het verwerken van post. Honderd jaar geleden was het één zak post. Momenteel worden door ons via Schiphol dagelijks zo’n half miljoen brieven en kleine pakketjes verwerkt (import en export) .”

Ritme van Schiphol

Verder heeft de ontwerper op het postzegelvelletje het dagelijkse ritme van een vliegveld uitgebeeld. Homan: “Op het vel staan twee keer vijf postzegels. Links gaan ze van de tegenwoordige tijd naar het verleden, rechts net andersom. Dat is symbolisch voor het opstijgen en landen van de vliegtuigen.”

Verkrijgbaarheid

Op de tien postzegels ‘Schiphol 1916-2016’staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 12 september te koop bij alle winkels van Bruna, bij de postzegelverkopers op Schiphol Plaza en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.