29
augustus
2016
|
13:56
Europe/Amsterdam

Nieuw Roosegaarde kunstwerk 'Beyond' geeft extra dimensie aan Schiphol door 3D wolken en Hollands licht

Nieuw permanent kunstwerk ‘Beyond’ voor publiek open.

Met je hoofd in de wolken, met je voeten op de grond. Dat is Schiphol, de vertrekplek voor miljoenen reizigers per jaar. Door een aanpassing in Vertrekhal 3 ontstond een lange lege wand. Schiphol heeft kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd met de vraag om hier een invulling aan tegeven.

Daan Roosegaarde heeft zich laten inspireren door de oude 17e-eeuwse meesters van de schilderkunst, zoals Ruysdael. Met hen deelt hij de fascinatie voor het Nederlandse landschap en de rol van de mens hierin.

De meer dan 100 meter lange wolkenwand is wereldwijd de grootste in zijn soort. Roosegaarde werkte samen met experts aan een specialistische druktechniek op lenzen die perspectief en beweging geven wanneer het werk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Hierdoor ontstaat een visuele ‘augmented reality’-ruimte die ongekend is. Hoewel de wand slechts 10 centimeter dik is, ervaart de kijker meters ruimte. Het 3D-effect wordt ondersteund door geelwitte ledlampen die in de wand zijn opgenomen. De ruimte die hierdoor ontstaat is fysiek en tegelijk poëtisch.

Daan Roosegaarde: “Beyond creëert te midden van het drukke Schiphol een plek van verwondering en identiteit; onze Nederlandse lucht en licht. Kijkend naar wolken gaan mensen weer dromen en hun eigen verhalen erin ontdekken.”‘Beyond’ is geen eenvoudige luchtfoto, maar is opgebouwd uit verschillende wolkendimensies. Zo zijn onder andere in het midden van de wand de zo karakteristieke goudgele wolken te zien van de beroemde Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Als men naar boven loopt, verplaatst men zich door de meer internationale wolken waar men vandaag de dag doorheen vliegt.

Het kunstwerk is permanent te zien in Vertrekhal 3 van Amsterdam Airport Schiphol en is vrijtoegankelijk voor reizigers.