Amsterdam,
31
maart
2015
|
10:00
Europe/Amsterdam

Luchthavenbesluit Lelystad Airport ondersteunt groei mainport Schiphol

Samenvatting

Lelystad Airport mag groeien tot een luchthaven met maximaal 45.000 vliegbewegingen per jaar. Dit besluit van staatssecretaris Mansveld is vandaag in het Staatsblad gepubliceerd. Het transferverkeer - van groot belang voor de mainport - krijgt zo op Schiphol meer ruimte.

Jos Nijhuis
Het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport is een belangrijke stap voor de groei van mainport Schiphol. Door deze ontwikkeling kan Schiphol een concurrerende internationale mainport in een concurrerende regio blijven.
Jos Nijhuis

Door financiële prikkels, adequate faciliteiten en bijbehorende lage havengelden verwacht Nijhuis, dat Lelystad Airport een aantrekkelijk alternatief is voor vakantievluchten van luchtvaartmaatschappijen.

Opening in 2018 noodzakelijk

De economische ontwikkeling van de mainport Schiphol is van vitaal belang voor Nederland. Lelystad Airport moet in 2018 operationeel zijn om de (selectieve) groei van Schiphol mee op te vangen. Schiphol kan haar functie als mainport van Nederland verder versterken door specialisatie van de luchthaven op hub- en mainportgebonden verkeer. De regionale luchthavens bieden een alternatief aan het niet noodzakelijkerwijs aan de mainport gebonden verkeer. Zo kan Schiphol een concurrerende mainportluchthaven zijn en vooral blijven.