29
november
2013
|
12:00
Europe/Amsterdam

Kunstwerk Fibonaccireeks straalt weer

Op vrijdag 29 november vond de oplevering plaats van het kunstwerk Fibonaccireeks, een neon-sculptuur van de Italiaanse kunstenaar Mario Merz. Het werk is bevestigd aan de zijgevel van het Schiphol hoofdgebouw aan de A4. Na zestien jaar is het kunstwerk uit 1997 gerestaureerd en vandaag weer officieel opgeleverd. Voorzitter van de kunstcommissie, Peter van Laarhoven, sprak: “De Fibonaccireeks is met de jaren één geworden met ons Schipholgebouw en niet meer weg te denken uit het gezichtsveld. We zijn dan ook ontzettend blij dat door de restauratie de betekenis, ‘vooruitkijken en vooruitgaan’, van dit werk van wereldformaat van Mario Merz weer volledig tot zijn recht komt.”

De Fibonaccireeks is met een diameter van 24 meter het grootste werk dat Mario Merz in zijn leven heeft gemaakt. De lichtinstallatie heeft haar naam te danken aan de rij van Fibonacci. Een wiskundige getallenreeks, die begint met een 0 en 1 waarna vervolgens elk element uit de rij steeds een som van de twee voorgaande getallen is. De reeks is een terugkerend thema binnen het werk van Merz. Volgens de kunstenaar staat de reeks en daarmee de neon-installatie symbool voor eindeloze groei. In het kunstwerk zijn de roodkleurige getallen oplopend als teken van vooruitgang en de blauwe veer staat voor vliegen en vooruitkomen.

Het zestien jaar oude kunstwerk is herplaatst en opgeknapt. De bedrading is vervangen, er zijn nieuwe elektroden geplaatst en het glas waaruit het kunstwerk bestaat is gereinigd. Ook zijn de neon-elementen vervangen door hedendaagse technieken, waardoor het kunstwerk weer volop straalt.