24
mei
2019
|
16:08
Europe/Amsterdam

Zo wordt vliegtuigspotten een koud kunstje

Samenvatting

Vliegtuigen kijken. Een prima bezigheid voor een dagje uit. Er zijn mensen die er een ware sport van maken. De vliegtuigspotters! Ze bekijken, noteren of fotograferen vertrekkende en aankomende toestellen. Maar, hoe word je zelf een vliegtuigspotter? Met deze tips maak je een vliegende start.

Bereid je voor
Je kunt natuurlijk op de bonnefooi gaan, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk dus vooraf welke vluchten gepland staan en verdiep je vast in de toestellen, zodat je ze makkelijk kunt herkennen.
Op internet vind je veel tips van ervaren spotters. Maak daar gebruik van. Zij weten precies waar je moet zijn, wanneer er bijzondere vliegtuigen aankomen, op welk tijdstip je de mooiste foto’s maakt en welke voorzieningen er zijn op de spottersplek.

Dit neem je mee
Een doorgewinterde spotter heeft een flinke uitrusting mee. Maar met een paar basics kom je ook een heel eind. Bijhouden welke toestellen je hebt gezien kan prima in een eenvoudig notitieboekje. Kun je nog niet alle toestellen uit elkaar houden? Een app als Flightradar24 voorziet je eenvoudig van allerhande vluchtinformatie zoals het model, toestelnummer, registratienummer, hoogte en bestemming. Ook handig, een verrekijker, zo kun je alle details extra goed bekijken.

Gouden fototip
Extra mooie foto’s maak je tijdens het zogenaamde ‘golden hour’. Dat is de periode net na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang. De zon staat dan laag aan de hemel en zorgt voor prachtig zacht licht. Een natuurlijk filter voor je foto’s zeg maar. Als je geluk hebt word je vlak na het gouden uur in de ochtend, of net voor het gouden uur ’s avonds ook nog getrakteerd op een lucht vol prachtige tinten oranje, roze, rood en paars. Het gouden uur duurt trouwens niet precies een uur. Zoek online op gouden uur (of golden hour) om te zien wanneer het precies is. Zorg dat je op tijd klaarstaat en je camera goed staat ingesteld dan kan het, zolang er niet al te veel bewolking is, bijna niet misgaan.

Spottersplekken op Schiphol
Schiphol is bij uitstek een plek om vliegtuigen te spotten. We hebben twee spottersplekken. Eén langs de Polderbaan, dat is de meest gebruikte baan van Schiphol. En één langs de Buitenveldertbaan. Bovendien pik je daar ook wat mee van de Oostbaan en Aalsmeerbaan. Op beide locaties heb je fantastisch uitzicht op de starts en landingen. Via de site van de LVNL kun je checken welke banen in gebruik zijn. Zo sta je er nooit voor niets.De exacte locaties van de spottersplekken op Schiphol vind je hier.

Zien we je binnenkort?

Foto: Dennis Dieleman