26
april
2018
|
20:00
Europe/Amsterdam

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn?

Het is de vraag die altijd door je hoofd schiet de dag voordat je vertrekt: wanneer moet ik op Schiphol zijn? Dat is een goed moment om bij je luchtvaartmaatschappij de actuele tijden te checken. In het algemeen kun je rekening houden met twee uur van tevoren inchecken voor Europese vluchten en drie uur voor intercontinentale vluchten. Maar waarom moet je eigenlijk zo lang van tevoren klaarstaan? En waarom moet je ook weer niet te vroeg naar de luchthaven komen?

Niet eerder, niet later

Om maar meteen met die laatste vraag te beginnen: te vroeg in de vertrekhal staan, heeft niet zoveel zin. Want meestal is je incheckbalie nog niet open en sta je onnodig lang te wachten. Het lijkt met het oog op de drukte fijn als je heel vroeg komt, maar het tegenovergestelde gebeurt. Het wordt nog drukker omdat er meer mensen langer in de terminal verblijven. Aan de andere kant moet je ook niet veel later dan de adviestijden komen. Veel mensen met alleen handbagage denken snel: 'Oh, ik hoef alleen nog maar door security, ik heb aan een uurtje ook wel genoeg!' Met alle vakantiegangers over de vloer, kan dat nog weleens tegenvallen. Als iedereen zich aan de tijdschema's van de airlines houdt, hoeft niemand z'n vlucht te missen. En check vooral ook de actuele verkeerssituatie voordat je van huis vertrekt!


Hoe druk is het op Schiphol?

We draaien er niet omheen: het is erg druk op Schiphol deze vakantieperiode. Er reizen dagelijks meer dan 200.000 mensen via de luchthaven. En op de piekdagen staan er verspreid over de dag meer dan 80.000 reizigers in de vertrekhallen. Dat is bijna vier keer het Olympisch Stadion vol! Maar met de juiste voorbereiding weet je wat je kunt verwachten. Check nu alvast hoe druk het op jouw reisdag is en of je rekening moet houden met langere wachttijden. En bekijk altijd de vluchtinformatie van jouw vlucht op de dag van vertrek.


Waarom zijn er wachtrijen?

Als er zoveel mensen tegelijkertijd willen vliegen, dan zal je altijd in de rij moeten staan. Want alle reizigers moeten, nadat ze zijn ingecheckt, door de security controle en wel of niet via de paspoortcontrole naar de gate. Ons doel is om iedereen zo snel, comfortabel en veilig mogelijk op reis te laten gaan. Maar veiligheid staat echt voorop. En dus blijven we grondige veiligheidscontroles uitvoeren bij de security check en blijft de marechaussee alle paspoorten controleren bij de grenspassage. Je begrijpt dat zorgvuldigheid hierbij voor snelheid gaat. En hoe meer mensen we moeten controleren, hoe langer het duurt. Daardoor kun je dus wat langer dan gebruikelijk in de rij staan.


Ga goed voorbereid op reis

Natuurlijk kan je zelf ook een handje meehelpen. Je gaat namelijk sneller door de security check als je jezelf goed voorbereid op je reis. Dat begint al thuis met het inpakken van je handbagage en ruimbagage. Wat mag er wel en niet met je mee het vliegtuig in? En moet je vloeistoffen en je laptop uit je handbagage halen? Check alle slimme tips op onze site. Fijne vakantie!