26
mei
2016
|
15:30
Europe/Amsterdam

Eis FNV onrealistisch

Gisteravond, 25 mei 2016, hebben de beveiligingsbedrijven op Schiphol en Amsterdam Airport Schiphol gesproken met FNV Beveiliging over de arbeidsomstandigheden van de beveiligers op Schiphol. Tijdens dit gesprek, dat op initiatief van Schiphol plaatsvond, zijn de eerder deze week met de CNV Vakmensen en De Unie Security gemaakte afspraken over een verlaging van de maximale sta-tijd naar 120 minuten en de start van twee pilots over pauzes en het verlichten van staand werk toegelicht.

Daarnaast zijn punten uit het eerder door de FNV gestelde ultimatum besproken. De FNV heeft tijdens het overleg een nieuwe eis op tafel gelegd.

De beveiligingsbedrijven en Schiphol hebben aan bijna alle punten van de FNV concrete invulling gegeven. Helaas is de conclusie dat de door de FNV gestelde nieuwe eis onrealistisch is. De FNV eist dat de verlaging van de maximale sta-tijd tot 120 minuten al per 1 juli a.s. wordt ingevoerd en niet per 1 september a.s.

Eerdere invoering verlaging maximale sta-tijd praktisch onhaalbaar

Een vervroegde verlaging van de maximale sta-tijd is praktisch onhaalbaar omdat hiervoor, op deze korte termijn, niet voldoende beveiligers beschikbaar zijn. Samen met de andere vakbonden is er bewust gekozen voor 1 september a.s. gezien het benodigde traject van werving, selectie, opleiding en screening van nieuwe beveiligers. Onvoldoende personeel brengt de stabiliteit van de operatie in gevaar, juist in de voorziene drukke zomerperiode. Dit kan tot onveilige situaties leiden en is dus onaanvaardbaar.

Ondanks de opstelling van de FNV zullen de overige punten van de FNV wel onverkort worden ingevoerd. De beveiligingsbedrijven en Schiphol blijven zich inzetten om de arbeidsomstandigheden van de beveiligers verder te verbeteren en betreuren het ten zeerste dat de FNV vasthoudt aan de enige overgebleven, onrealistische eis. Eventuele acties van de FNV kunnen hier niets aan veranderen.

Werkonderbrekingen ongepast en onaanvaardbaar

De beveiligingsbedrijven en Schiphol hebben de FNV aangegeven dat zij toekomstige werkonderbrekingen door de vakbond dus ongepast en onaanvaardbaar vinden.

Daarnaast heeft Schiphol de FNV laten weten dat zij eventuele schade door de acties op de vakbond zal verhalen en juridische stappen overweegt.

Persbericht over de op 23 mei jl. gemaakte afspraken met CNV Vakmensen en De Unie Security, de beveiligingsbedrijven en Schiphol.

http://nieuws.schiphol.nl/verlaging-maximale-sta-tijd-beveiligers-schiphol/