12
januari
2018
|
08:51
Europe/Amsterdam

Door de securityscan: wat moet uit of af?

Jas uit, vloeistoffen en laptop uit de tas… het is tijd voor de securityscan. Maar moeten je schoenen eigenlijk ook uit? En hoe zit het met je riem en sieraden? Onze securitycollega’s krijgen deze vragen wel vaker. Wij leggen je uit hoe het zit, zodat jij volgende keer relaxt aankomt bij de controle.

Hoe werkt onze securityscanner nou eigenlijk? Je gaat in de glazen capsule op de aangegeven plek staan en binnen twee seconden draait de scanner om je heen. De scan maakt gebruik van millimetergolven die weerkaatsen op je huid. Deze technologie gaat op zoek naar afwijkingen van het lichaam; ongebruikelijke voorwerpen dus! Gaat de scan ‘af’, dan zal een securitymedewerker je extra controleren. En mocht je het je afvragen: ze zien je niet naakt en kunnen ook zeker niet door je lijf heen kijken.

Cowboygespen en plateauzolen

Deze speciale technologie van de scanner zorgt ervoor dat je eigenlijk bijna niks af en uit hoeft te doen voordat je de scan ingaat. Dit in tegenstelling tot de metaaldetectiepoortjes van vroeger waarbij je vooraf alles van metaal in de bakken moest leggen. Je sieraden mogen dus gewoon om blijven en hetzelfde geldt voor je riem. Tenzij je van de cowboystijl bent, want riemen met grote gespen moeten wel af. Hier kunnen namelijk verboden voorwerpen achter verstopt worden. En zo kijken we ook om te bepalen of je je schoenen aan mag houden. Schoenen met een dikke zool - denk aan bergschoenen of plateauzolen - en laarzen moeten uit. In de zool of laars kan je namelijk voorwerpen verstoppen en dat risico willen we niet nemen. Alle andere schoenen, of dat nou je sneakers of stilettohakken zijn, mag je gewoon aanhouden.

Met zonder jas

Ook een jas of vest moet uit. Als je in de securityscanner gaat staan, moeten je handen omhoog. De scanner maakt anders geen onderscheid tussen je armen en romp. Als je je armen omhoog houdt, veranderen vesten en jassen je lichaamsvorm. En dat is natuurlijk niet handig, omdat onze scanner op zoek gaat naar afwijkingen van het lichaam. Leg daarom je vest of jas alvast van tevoren in je bak met handbagage!

Veiligheid boven alles

Het zou kunnen dat als je de volgende keer bij de securityscan staat toch je riem moet af doen, ondanks dat jij van mening bent dat de gesp niet te groot is. Het is altijd aan onze securitymedewerkers om dit te bepalen. En dit doen ze met een reden: jouw veiligheid waarborgen. Better safe than sorry.