02
september
2021
|
09:10
Europe/Amsterdam

Buitenveldertbaan twee weken buiten gebruik voor baanonderhoud

Samenvatting

De Buitenveldertbaan is van 6 tot en met 17 september in onderhoud en in deze periode niet beschikbaar voor vliegverkeer. Omdat deze baan niet beschikbaar is voor vliegverkeer, kan in deze periode de Oostbaan meer worden ingezet als landingsbaan. Dit kan in het geval van harde (zuid)westenwind zijn of wanneer buien de nadering naar de Polderbaan en de Zwanenburgbaan belemmeren. Door het onderhoud aan de Buitenveldertbaan zijn mogelijk ook de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan meer in gebruik. Het vliegverkeer zal bij normale weersomstandigheden voornamelijk gebruik blijven maken van de Polderbaan en de Kaagbaan.

Aan de Buitenveldertbaan wordt jaarlijks regulier onderhoud uitgevoerd, zodat de start- en landingsbaan in goede conditie is en blijft. Er worden herstellende werkzaamheden aan het asfalt en markeringen uitgevoerd. De bekabeling en elektra worden gecontroleerd, lampen schoongemaakt of vervangen en omliggende grasvelden worden gemaaid. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Heijmans.

Aangepast baangebruik
Meestal wordt de Buitenveldertbaan in piekmomenten ingezet als tweede start- of landingsbaan of wanneer de omstandigheden, zoals het weer, het aanbod van vliegverkeer en de beschikbaarheid van andere banen daarom vragen. In de onderhoudsperiode kunnen de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan en de Oostbaan meer ingezet worden.

De baan is continu buiten gebruik van maandag 6 september tot dinsdag 14 september. Vanaf dinsdag 14 september tot en met vrijdag 17 september is de baan in de avond en de nacht wel inzetbaar. Na 17 september is de start- en landingsbaan weer volledig beschikbaar.

Bewoners met vragen
Voor meer informatie of vragen over het vliegverkeer en baangebruik tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden contact opnemen met BAS. BAS geeft op hun website uitleg over het actuele baangebruik en operationele bijzonderheden en is het informatie- en klachtencentrum over het vliegverkeer van, naar en op Schiphol. Dit kan 7 dagen per week (09.00-17.00 uur) via telefoonnummer 020-6015555 of door het raadplegen van de website.

Op de websites van BAS en Schiphol wordt wekelijks informatie gepubliceerd over het vliegverkeer op Schiphol. Dit geeft omwonenden inzicht in de ontwikkeling van het vliegverkeer. Omwonenden van Schiphol hebben met de nieuwe app Notifly bovendien altijd real-time inzicht in het actuele en verwachte vliegverkeer op hun locatie. Schiphol houdt omwonenden via een nieuwsbrief op de hoogte van relevante ontwikkelingen rond het vliegverkeer op Schiphol. Iedereen kan zich aanmelden voor de burennieuwsbrief.