10
april
2017
|
17:18
Europe/Amsterdam

Betere bereikbaarheid Schiphol door omlegging A9

De A9 loopt sinds maandagochtend 10 april niet meer dwars door Badhoevedorp. De snelweg is om het dorp heen gelegd en maandag door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) feestelijk geopend. Royal Schiphol Group is een van de medefinanciers van de omlegging.

Minister Schultz van Haegen opende de nieuwe weg maandag symbolisch door samen met alle betrokken partijen op een knop te drukken waarna een pijl zichtbaar werd in de vorm van de nieuwe weg. Schultz: “Door de omlegging van de A9 doorsnijdt de snelweg het dorp niet meer. Na de sloop van de oude A9 is het dorp straks weer één. Voor de omgeving betekent dit minder geluid en een schonere lucht. De nieuwe bredere weg is ook goed voor de bereikbaarheid van de regio en daarmee voor het economische motorblok van Nederland.”

Directeur Schiphol Real Estate Jan Willem Weissink zei daar eerder over: "Een goede bereikbaarheid is voor Schiphol essentieel. Passagiers, maar ook bedrijven, leveranciers en werknemers moeten de luchthaven snel en eenvoudig kunnen bereiken. Daarnaast willen we dat de Schiphol-regio een aantrekkelijke woon –en werkomgeving blijft. Daarom vindt Schiphol het belangrijk om ook te investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Dit is een van de manieren waarop we dat doen."

Samenwerking

Bij het project werkte het Rijk samen met de provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, Vervoerregio Amsterdam, Royal Schiphol Group en gemeente Amsterdam. Verschillende overheden hebben ook medegefinancierd. Aannemer Combinatie BadhoeverBogen (CBB) heeft de werkzaamheden uitgevoerd en gaat nu een volgende fase in: de sloop van de oude A9. Deze moet uiterlijk in februari 2019 gereed zijn.

Lees meer over het verleggen van de A9