13
oktober
2014
|
11:00
Europe/Amsterdam

Amsterdam Airport Schiphol: Meer gemak bij beveiligingscontroles

Op Amsterdam Airport Schiphol is afgelopen week de eerste van vijf nieuwe centrale beveiligingsdoorgangen in gebruik genomen. De nieuwe controlepunten bieden de reiziger meer comfort en privacy. Reizigers naar Schengenlanden kunnen nu als eerste kennismaken met deze beveiligingscontroles: "Schiphol Security Service".

Bij het ontwerp van het controlepunt stond de reiziger centraal. De ruimte heeft door gebruik van lichte kleuren, veel hout en ronde vormen een comfortabele, rustige uitstraling. Dit wordt ondersteund door gebruik van geluiddempende materialen. Het aanbieden van de (grotere) bakjes voor de scanner is geautomatiseerd en de poortjes gaan open als je je boardingpass aanbiedt. Ook biedt de inrichting nu de mogelijkheid reizigers, die meer tijd nodig hebben, te passeren. De oppervlakte van het controlepunt is hiervoor bijna verdubbeld.

'De verplichte beveiligingscontrole komt per definitie in de comfortzone van mensen. Hier kunnen we niets aan doen, wel proberen we het proces zo prettig en efficiënt mogelijk te laten verlopen', aldus Jos Nijhuis, CEO & president-directeur van Schiphol Group. 'Met dit nieuwe beveiligingsconcept wil Schiphol de controles voor reizigers zo aangenaam mogelijk laten verlopen, nu en in de toekomst.'

Centrale beveiligingsdoorgangen

In 2015 gaat Schiphol volledig over op het centrale beveiligingsconcept. Er komen nieuwe centrale controlepunten in de plaats van de beveiligingscontroles aan de gates. Reizigers hoeven op Schiphol straks nog maar één keer een beveiligingscontrole te ondergaan. De luchthaven beschikt dan in totaal over drie controlepunten voor vertrekkende en twee voor transfererende passagiers. Naast het bieden van meer comfort anticipeert Schiphol hiermee tevens op de groei van de luchtvaart, toekomstige wet- en regelgeving en nieuwe technologische ontwikkelingen.

Schiphol verbouwt, vernieuwt, verbindt

Om de concurrentiepositie te versterken en de reizigers en luchtvaartmaatschappijen een topproduct te kunnen blijven bieden, investeert Schiphol fors in de infrastructuur. In 2014, 2015 én 2016 investeert Schiphol gemiddeld 1,5 miljoen euro per dag. Met deze ingrijpende vernieuwing neemt de capaciteit toe en kan Schiphol reizigers meer comfort bieden met ruimere terminals en pieren en soepelere passagiersprocessen.